31 Aralık 2009 Perşembe

Kore Ana Muharebe Tank Programı - K2

K2 Black Panther - Kara Panter (Hangul: K2 '흑표')

M48A5K Patton tanklarının ve yerli üretim olan K1 (ve K1A1) tanklarının yerini alması için üretilecek. K2 şuan dünyanın en pahalı tankı olarak kabul ediliyor (Birim fiyatı 7.1 milyon $ - Ekim 2009). Halihazırda 3 adet prototipi üretilmiştir.

Ağırlık: 55 ton
Uzunluk: 10.8 metre (Top dahil) 7.5 metre (Sadece şasi)
Genişlik: 3.6 metre
Yükseklik: 2.4 metre
Mürettebat : 3 (Komutan, Nişancı, Sürücü)

G. Kore'nin K1 ve K1A1 tankları her ne kadar karşısında olacağı düşünülen K. Kore'nin Sovyet yapımı T-34 ve T-54/55 tanklarından daha modern olsada 1995'den başlayarak yeni teknolojiyle üretilecek bir ana muhabere tankı (MBT) düşüncesi ortaya çıkmıştır.

Üretimin başlıca iki nedeni vardı G.Kore ordusunun modernize edilmesi ve yabancı ülke araçlarının olası lisanlama sorunlarına karşı önlem.

Üretimi için görev Savunma Araştırma Enstitüsü'ne (ADD - http://www.add.re.kr/) verildi ve 230 milyon $ harcanarak 11 yıl aradan sonra 2006'da üretim aşamasına geldi. Tankın tasarımı %90'dan fazla yerlidir.

Taret konusunda iki husus göz önüne alındı ilki insanlı taret, ikincisi ise insansız taret kullanımıydı. Geliştirme sırasında ikinci taretten vazgeçildi. Tankın toplarını Leopard'ların da toplarını üreten Alman Rheinmetall firması yapmıştır önceleri deneysel olarak 140mm yivsiz top monte edilmesi üzerinde çalışmalar yapıldıysa da sonradan vazgeçilmiş yerine 120mm L55 topu konulmuştur, tabii ki gerekli muhimmat kapasite artırımı yapıldıktan sonra, ayrıca en az değişiklikle istek halinde 140mm top monte edilebilmektedir. Tankın otomatik doldurucusu Fransız Leclerc tankına benzemektedir.

2 Mart 2007'de ilk gösterimi sırasında bazı basın kaynakları tankın topunun Leclerc'in L52 modeline benzediğini söyleselerde top L55'dir.



Diğer modern tanklardan ayrılan en göze çarpan özelliği ise süspansiyonlarıdır, tank süspansiyonları sayesinde sağa veya sola meyillli olarak yatabilir şasisini yere yakınlaştırabilir ve şasinin arkasını yere yakınlaştırabilir. Bu özellik İsveç'in Stridsvagn 103 (Strv 103) tankıyla aynı görünse bile ondan farklı olarak topu sabit değildir ve bunun yanında top hedefe dönükken şasi hareket etse bile topun yönü sabit kalabilmektedir.

Zırh olarak reaktif olan ve anti-füze koruma parçaları bulunan özel olarak geliştirilmiş bir zırh kullanır.

Tankın motoru 12 silindirli dizel motordur, 1,500 beygir (1,100 kW) gücündedir(1,200 beygirlik -890kw- K1 tankının motorlarından daha güçlü) ayrıca bunun yanında bir de gaz tirbünlü 100 beygirlik yardımcı motora sahip bu sayede ana motor hasar alsa bile taret v.b. üst sistemlerin çalışması sağlanabiliyor, üretici MBT firması.

İhracat durumu olaraksa tankın ilk müşterisi Türkiye sayılabilir. Haziran 2007'de yapılan 540 milyon $ bir anlaşmayla KT-1 eğitim uçaklarınıda kapsayan tasarım anlaşması yapıldı. 30 Temmuz 2008'de ise G.Kore'nin ROTEM firmasıyla OTOKAR
bir anlaşma imzalayarak motor, şanzıman, otomatik doldurucu ve reaktif zırh konusunda teknoloji transferini gerçekleştirmiştir. Türkiye bu bilgi transferini geliştireceği ana muharebe tankı olan ALTAY tankında kullanmayı planlıyor, bu tank K2'den dış görünüş olarak farklı olsada alt sistem, motor, reaktif zırh v.b. konularda başvuru konusu olacaktır.



*Bilgiler wikipedia'dan alınmış ve Türkçeleştirilmeye çalışılmıştır
*http://www.add.re.kr/popup/media/masterpieces_eng.aspx (tasarımcı şirketin en iyi 10 ürün tanıtımı)

0 yorum:

Yorum Gönder